De vaccinatie

Voor het verblijven in kattenhotel Kat-Inn moet uw kat de juiste vaccinaties hebben gehad.
De kat moet gevaccineerd zijn tegen:
De kattenziekte
De niesziekte
Bordetella 

Geef uw kat een week voor hij/zij het hotel bezoekt een vlooienbehandeling (verplicht) Verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak.
Verstandig is het om uw kat 4x per jaar een ontwormingsbehandeling te geven.

De niesziekte-enting biedt bescherming voor een jaar.
De kattenziekte-enting biedt bescherming voor 2 of 3 jaar, afhankelijk van de fabrikant van het vaccin.
De Bordetella enting biedt bescherming voor een jaar.

Katers die niet gecastreerd zijn kunnen wij niet toe laten. (maximale leeftijd van een niet gecastreerde kitten is 5/6 maanden).

Heeft u een kat met suiker!
Wij hebben geen faciliteiten om voor een kat met suiker te zorgen!

Bewijs van de entingen

Als bewijs voor de vaccinaties dient u het originele paspoort/vaccinatieboekje te overleggen.
Het originele paspoort/vaccinatieboekje blijf in ons bezit zolang uw kat/poes bij ons verblijft.

Het is zeer belangrijk dat u en ons dat u alle gegevens verstrekt die relevant zijn voor de juiste verzorging van, en omgang met, uw kat/poes. Als uw kat chronisch niest, of sinds kort aan het niezen is, dan is het  zeer belangrijk dat u ons hierover informeert. En dat uw bij uw dierenarts bent geweest

Verstandig is het om de kat een week voor het bezoek aan het hotel te behandelen met vlooienmiddel en een ontworming’s kuur te geven.

Let op!!!
Het is belangrijk dat uw kat is ingeënt voor kattenziekte, niesziekte en bordetella deze entingen moeten minste 3 weken oud zijn voor uw kat bij ons mag komen logeren en nog een maand geldig voor u uw kat komt ophalen.

Geef uw kat een week voor hij/zij het hotel bezoekt een vlooien behandeling (verplicht)

Is u kat meer dan een jaar niet geënt gelden de volgende regels;
U zult u kat een booster moeten geven dit houdt in dat u uw kat laat enten voor kattenziekte en niesziekte. Dit moet herhaald worden 3 weken later de kat moet dan kattenziekte, niesziekte en bordetella laten prikken . Dit betekend dat wij u pas na 6 weken kunnen toe laten in ons hotel.
 

     

 


Hieronder vindt u uitleg over Kattenziekte, Niesziekte en Bordetella entingen

Niesziekte
Niesziekte bij kat en kittens is een virusaandoening en dus besmettelijke ziekte van de voorste luchtwegen (neus en keel). Er zijn meerdere verwekkers van niesziekte;
•Calicivirus
•Rhinotracheitisvirus
•Chlamydia

Van de verschillende virussen bestaat ook weer een groot aantal stammen. Meestal betreft het menginfecties. Door de weerstandsvermindering van de virusinfectie komt er heel vaak ook nog eens een bacteriële infectie overheen. Omdat de ogen en de keel in verbinding staan met de neus doen deze ook vaak mee in het ziektebeeld. Doordat er meerdere organismen de oorzaak zijn en meedoen in het ziektebeeld spreekt men ook wel van het niesziektecomplex.

De besmetting
Het virus wordt overgedragen door direct contact met slijmvlies, speeksel of oogvocht of via de lucht door het niezen. Het Rhinotracheitisvirus is een herpesvirus (net zo als de koortslip bij de mens) dat betekent dat geïnfecteerde katten altijd in stressvolle situaties (ziekte, bevalling) weer virus kunnen gaan uitscheiden.

De symptomen
Er zijn verschillende veroorzakers van niesziekte en daarmee kunnen de verschijnselen ook nogal variëren:

 • Niezen (variërend van af en toe tot onophoudelijk)
 • Kuchen
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Niet eten/drinken
 • Ooguitvloeiing (varierend van helder tot pussig)
 • Neusuitvloeiing (varierend van helder tot pussig)
 • Blaasjes op de tong
 • Kwijlen
 • Ernstige oogbeschadigingen

Vooral jonge en niet gevaccineerde katten kunnen erg ziek worden van niesziekte. Indien er te laat een behandeling ingesteld wordt, kan het helaas nogal eens blijvende of steeds terugkerende problemen verorzaken. We spreken dan nogal eens van chronische niesziekte.

De behandeling
In principe is een virus niet te bestrijden en hoef je hier geen medicatie voor te geven. We kunnen echter wel symptomen zoals bijvoorbeeld koorts bestrijden. Bij heldere uitvloeiing zonder koorts is het in principe juist om geen antibiotica te geven. Toch zien we zo vaak secundaire bacteriele infecties optreden, dat er toch vaak antibiotica gegeven wordt. Wordt de neus en/of ooguitvloeiingpussig, dan geven we wel direct antibiotica.
Soms is een infuus noodzakelijk om de ontstane uitdroging te bestrijden In ernstige gevallen van benauwdheid wil het spoelen van de neus nogal eens verlichting geven.
Bij zeer hardnekkige, chronische gevallen kunnen zogenaamde immunomodulatoren gegeven worden. De ene keer zien we hier echter goede resultaten maar de teleurstellingen zijn net zo talrijk.

Voorkomen

 • Door de jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte.
 • Door u te houden aan het vaccinatieschema voor kittens
 • Een aantal pensions stellen tegenwoordig de vaccinatie tegen Bordetella verplicht.
 • Heeft u een huishouden bezocht met niezende katten? Altijd handen wassen voordat u naar huis gaat (dit kan sowieso geen kwaad!)
 • Niet langer dan een dag of twee wachten om naar de dierenarts te gaan met een niezende kat.
 • Houd nieuwe kittens in een huishouden minimaal een week na de tweede vaccinatie apart van elkaar.

Kattenziekte
Kattenziekte, panleucopenie of parvo(virose) is een zeer ernstige infectieuze aandoening. Het komt voornamelijk voor bij jonge kittens zij worden besmet en zijn voor deze infectie erg gevoelig.

De besmetting
Het parvovirus infecteert via de neus (inademing) of maagdarmkanaal van de kat. Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Kittens kunnen ook besmet worden in de baarmoeder. Indien ze de besmetting overleven en niet geaborteerd worden, kunnen ze bij de geboorte zenuwsymptomen vertonen. Het virus is erg besmettelijk en kan zeer lang in de omgeving overleven.

De symptomen
Kittens die in de baarmoeder besmet worden met kattenziekte, overlijden meestal vóór of kort ná de geboorte. Als ze wel levend geboren worden, dan hebben ze meestal onderontwikkelde kleine hersenen of een waterhoofd.

Een kat met kattenziekte heeft in het begin wat algemene verschijnselen: sloomheid, hoge koorts en braken. Als de kat de eerste fase overleeft, krijgt de kat na enkele dagen ook diarree; het darmslijmvlies wordt verwoest. De diarree is zwart, stinkend, en kan bloedstolsels en slijm bevatten. De kat heeft veel buikpijn, wil niet eten en drinken en zal uitdrogen. Vooral in de eerste fase kan zeer acute sterfte optreden en zijn de verschijnselen minder duidelijk.

In het bloedonderzoek kan de dierenarts een daling van alle witte- en rode bloedcellen en bloedplaatsjes waarnemen, een zogenaamde panleukopenie.

De behandeling
Een kat met kattenziekte moet zeer intensief in een quarantaine behandeld worden. De kat moet aan het intraveneus infuus, soms is zelfs bloedtransfusie nodig. Ook zijn er veel ondersteunende medicijnen nodig om het braken te onderdrukken en de bloederige diarree te behandelen.

Voorkomen
Kattenziekte kan voorkomen worden door middel van vaccinatie. Als de moeder goed gevaccineerd is, kunnen de kittens in de baarmoeder niet ziek worden. Vervolgens krijgen ze de antistoffen via de moedermelk binnen. Deze zogenaamde maternale antilichamen verliezen echter snel hun werkzaamheid.

Een kitten moet tweemaal het kattenziekte vaccin krijgen, meestal worden deze gegeven op 9 en 12 weken leeftijd. Op de leeftijd van 1 jaar wordt het katje nogmaals tegen kattenziekte gevaccineerd. Vanaf dan beschermt de vaccinatie tegen kattenziekte 3 jaar lang. De vaccinatie moet vervolgens elke 3 jaar herhaald worden.

Als uw kat een aantal jaar niet is gevaccineerd tegen kattenziekte, maar wel de drie kitten vaccinaties heeft gehad, dan volstaat een éénmalige vaccinatie om de bescherming tegen kattenziekte weer op te pakken.

Door de gehele kattenpopulatie goed te vaccineren, kan een epidemie voorkomen worden. In Nederland wordt maar ongeveer 40-50% van de katten gevaccineerd, dit is weinig. De trend is dat kattenbezitters hun katten steeds minder laten vaccineren; met als risico dat er dus een keer een kattenziekte uitbraak kan komen.


Bordetella Bronchiseptica
U heeft kunnen lezen dat de niesziekte een virusinfectie is. Toch heeft onderzoek inmiddels uitgewezen dat niesziekte ook kan worden veroorzaakt door een bacterie (de Bordetella Bronchiseptica).

De symptomen
De symptomen van een besmetting met Bordetella Bronchiseptica zijn gelijk aan de symptomen van niesziekte veroorzaakt door een virus:

 • Niezen (varierend van af en toe tot onophoudelijk)
 • Kuchen
 • Benauwdheid
 • Koorts
 • Niet eten/drinken
 • Ooguitvloeiing (varierend van helder tot pussig)
 • Neusuitvloeiing (varierend van helder tot pussig)
 • Blaasjes op de tong
 • Kwijlen
 • Ernstige oogbeschadigingen

Behandeling
Een antibiotica kuur. Zorg er voor dat uw kat blijft eten!
Door de verstopte neus kan de kat minder of niet ruiken en als dat het geval is zal uw kat niet eten. Sterk ruikend eten of dwangvoeding kan een oplossing zijn.
Wij adviseren u de vaccinatie (die in de neusgaten wordt gedruppeld) te laten toedienen, maar deze vaccinatie is ook een verplichte vaccinatie. Wilt u meer informatie raadpleeg uw dierenarts.

Let op: laat de Bordetella neusvaccinatie op tijd geven!
Als de Bordetella 3 weken voor uw kat bij ons komt verblijven, kunnen wij uw kat niet toelaten in ons hotel.

Voorkomen
Bordetella neusvaccinatie geven.